Schrijven in spreektaal of schrijftaal: Wat is het verschil?
Er is een groot verschil tussen spreektaal en schrijftaal. Schrijf jij voor je eigen website, sociale media berichten of jouw nieuwsbrief, dan is de kans groot dat jij deze schrijft in spreektaal. Dat is tegenwoordig helemaal geoorloofd. En ook aan te raden. Schrijven in spreektaal is ook de meest eenvoudige manier, omdat je daar vertrouwd mee bent. Toch zijn er wel een aantal regels waar je je aan moet houden om een goede tekst te kunnen schrijven. Met onderstaande tips kom je een heel eind!
Enkele tips:
Je kunt zonder problemen zinnen beginnen met “en”, “als”, “want” en “dus”. Korte zinnen en het direct aanspreken van de lezer maken een tekst toegankelijk en makkelijk leesbaar. Ook het gebruik van woorden als “je” en “jij” zijn tegenwoordig heel gewoon en algemeen geaccepteerd.
Gebruik niet te veel korte zinnen, maar wissel deze af met langere zinnen
Let ook op de interpunctie: punten, komma’s en andere leestekens. Doe je dit niet dan wordt jouw tekst al snel een kleuter verhaaltje. En dat wil je niet.
Schrijf niet letterlijk zoals je praat!
Pas wel op dat je niet “plat” gaat praten, dat je lidwoorden weglaat of in streektaal gaat schrijven. Een voorbeeld: Je kunt hier wandelen in duin en het is heerlijk om naar strand te gaan. Dit moet natuurlijk zijn: “de duinen” en “het strand”, dus: “Je kunt hier wandelen in de duinen en het is heerlijk om naar het strand te gaan.
Het is verstandig om structuur in je tekst te houden en niet van het ene op het andere onderwerp over te springen. Pas ook op voor halfbakken zinnen. Als je praat en vertelt maakt dat niet zoveel uit, maar als je schrijft is dit wel van belang.
Spelling en grammatica: En tot slot, let op je spelling! Als je spreekt hoor je het verschil niet tussen d, t, of dt, maar als je schrijft moet je daar wel goed op letten. Veel mensen ergeren zich aan dit soort fouten.
Wanneer gebruik je dan schrijftaal?
Schrijftaal:
Als je een klachtenbrief, algemene voorwaarden of bijvoorbeeld een offerte schrijft. Dan is het gebruik van formele woorden veel normaler, geaccepteerd en zelfs aan te raden. Woorden als “mits”, “tevens”, “reeds”, “indien” en “hetgeen” geven jouw tekst juist body en scheppen een formele sfeer. Ook schrijf je dan vaak “u” in plaats van “je” en “jij”.
Dit soort woorden gebruik je dus niet op de gemiddelde homepagina van een website, omdat je daar juist jouw klant direct wilt aanspreken en toegankelijk en laagdrempelig wil overkomen. Ook in het dagelijks leven gebruik je deze woorden niet als je praat.
Is het moeilijk om te schrijven in spreektaal? Vind jij het moeilijk om goede teksten te schrijven, of heb je moeite met spelling en grammatica? Neem dan contact op met mij. Tekstschrijven is en blijft een vak, dus als jij je bezighoudt met jouw business, help ik jou met jouw teksten ;)
Comentarios